luni, 21 aprilie 2014

Inspiratia


      Vad zilnic oameni creativi. Personalitati spontane care zburda printre noi, de multe ori neobservate. Fiecare om e creativ in felul lui. Inspiratia nu tine doar de cat de bine stii sa-ti alegi cuvintele pentru a compune o fraza siropoasa ori o scrisoare frumoasa.  Inspiratia are originile ei. Tine de sufletul nostru. 
         Creativitatea noastra, vreau sa cred ca vine dintr-un spatiu launtric. Un fel de beci, slab iluminat, dar cu un aer placut. Un parfum ales pe gusturile mucoasei noastre olfactive. O aroma dulce, putin intepatoare, capabila sa-ti faca porii sa vibreze la fiecare gest ce anticipeaza un lucru nou, o idee sau un gand nespus pana atunci. 
        Cum mi-a venit ideea sa scriu despre inspiratie? Simplu ! Acum zece minute frunzaream 2 bloguri (in paralel), nestiind despre ce sa scriu. Nimic de acolo nu avea legatura cu inspiratia.Aveau tematici diferite, unul vorbind despre arta culinara, celalalt despre mecanica auto. In afara unui mix amanuntit de ingrediente mai mult sau mai putin picante, nu aveau nimic in comun. Totusi, ca sa scrii despre ceva, ai nevoie de inspiratie. Inspiratia vine cautand. Atunci cand stii ce cauti, e mult mai usor sa ai acces la informatie. O gasesti, pur si simplu. Ai un punct de plecare si o destinatie bine stabilita. Asadar, inspiratia tinde sa fie punctul meu de finish. Nu, nu acum, ci poate intr-un viitor putin mai departat. 
     De ce creeaza oamenii diferite lucruri? Pentru ca sunt inventivi. Romanii, in general, sunt foarte inventivi. Probabil v-ati vazut bunicii reparand celebra Dacie in mijlocul drumului cu un patent si doua sarme. Daca n-ati vazut asta, poate ati vazut cum bunicile voastre, inarmate cu multa rabdare si voie-buna , v-au crosetat vreo pereche de botosi pe care ii aveti si acum. Sau cum taticii vostri va construiau tot felul de jucarii sau obiecte pentru a va face sa va simtiti intr-un anume fel impliniti. Totul tine de inspiratie. Nu e chiar atat de greu sa fii original. Ai nevoie de vreo patru-cinci neuroni in stare activa si cam asta-i tot. Altii au construit vapoare, noi nu putem fi originali? Mirosul de "autentic" , "de propriu si personal" cred ca era, de fapt, parfumul din beci :) .
      
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu